12xHolland homepage in Nederlands to 12xHolland homepage in Japanese

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

2000

Hirado

Organisatie

Contact

Link



Dagboek: 16 - 31 juli

16 juli 2000

Bas, Klaas en Stephan nemen deel aan de traditionele roeiwedstrijd "Seribune-taikai" in Ikitsuki.

17 juli 2000

Ook vandaag loopt er weer een tv-ploeg, ditmaal van NBC-tv, langs de 12xHolland activiteiten en workshops. Ook maken zij opnamen van Bas, die een spookverhaal voordraagt. Verder bezoek Bas de Yûkôkan Hirado middelbare school, waar hij lessen bijwoont en een voordracht "Introductie Nederlands" verzorgt. Daarna heeft hij nog een Ikebana les bij Kusuhara-sensei.

Stephan: doet s'morgens een "portrait workshop" op de Hirado Chû middelbare school. Daarna werkt hij verder in zijn atelier.
Klaas: gaat naar Shodo les bij Masaharu Tateishi-sensei.

18 juli 2000

Bas heeft een excursiedag door Hirado samen met Kida-san en de Matsuura Historical group. s'Avonds is zijn tweede Nederlandse les. Stefan heeft zijn eerste Shodo les bij Riichiro Tateishi-sensei. s'Avonds geeft hij een lezing in het Matsura museum over de "Nederlanders gezien door de Japanners" met o.a. dia's van het werk van Shiba Kôkan. Klaas is met het preciezere zaag- en montagewerk van zijn Mon-beeld bezig. Kinoshita-san en vele andere komen hem tijdens het werk bezoeken.

19 juli 2000

Ook vandaag is het weer een warme en mooie dag.
Stefan is aan nieuwe portretten bezig in zijn atelier.
Klaas werkt aan zijn Mon-beeld.
Bas is voor Taiko les naar Imari.

20 juli 2000

Bas: heeft een avond met de Kameoka kindergroep en vertelt spookverhalen onder de brug van Hirado.
Klaas heeft zijn eerste diapresentatie in de 12xCorner in het havenparkje (Kôryû Hiroba).

21 juli 2000

Vandaag is er een bijeenkomst van de hostes van de Augustus-deelnemers aan 12xHolland, waarbij met name het programma wordt besproken.
Bas: bezoekt de Minori kleuterschool en vertelt Nederlandse verhalen. Hij wordt ook uitgenodigd voor een gezamelijke lunch.
Stephan: krijgt bezoek van zijn shodo-leraar mr.Tateishi, die belangstelling heeft voor zijn portretten.
s'Avonds zijn er presentaties in de12xCorner, waar Klaas een diapresentatie over het wonen op een boot verzorgt; Stephan een demonstratie portrettekenen geeft en Bas spookverhalen vertelt.

22 juli 2000
NBC TV zend vandaag een30 minuten durende special uit over 12xHolland (17:30-18:00). Bakkerij Sun Kitagawa in Hirado maakt een grootse aankondiging van het bezoek van de Nederlandse bakker Niek Kaptein in September.
Bas: bezoekt en verblijft een nacht bij een oude visser, mr. Hisayuki Satozaki in Haifuku-cho, op de zuidpunt van Hirado eiland.

Stephan: bezorgt de portretten van de winkeliers bij hun winkels, waar ze kunnen worden geëxposeerd: mr.Terayama van de Terayama boekhandel; mr.Koteda van restaurant Bay-Leaf; mr.Hayashi van de Hirado-Kadan bloemenwinkel; mr.Nishiguchi van de mannenmodezaak Marunishi; mr.Eda van de Eda horlogerie; mr.Matsumoto van de Asahi-ya kledingszaak; mr.Kitagawa van de Sun Kitagawa Bakkerij. Vandaag schildert hij nog mrs.Yuko Hayashi van de Hirado-Kadan bloemenwinkel.
Klaas: werkt wederom aan zijn "Mon" object.
s'Avonds wederom zijn er presentaties in de12xCorner, waar Klaas een diapresentatie over het wonen op een boot verzorgt en geeft Stephan een demonstratie portrettekenen.

23 juli 2000
s'Avonds geeft Klaas weer een diapresentatie over het wonen op een boot in de 12xCorner.

24 juli 2000
Voor de eerste keer, sinds onze aankomst in Japan, regent het en dan ook meteen goed!.

Stephan: de burgemeester van Hirado, Shirahama-san, bezooekt het atelier en laat zich portreteren. Vele nieuwsgierigen uit de Miyancho winkelstraat komen hierbij een kijkje nemen en een babbeltje maken. s'Avonds geeft hij de eerste workshop in zijn atelier.

Klaas: bezoekt het vissersdorpje Kawachi, waar hij samen met een groep kinderen een klein bootje (zgn. optimist) zal gaan bouwen. Deze boot zal gebruikt worden in de Open Jacht Boot Race op 29 & 30 juli. Samen met timmerman en host Kinoshita-san, billboard maker Machida-san en de smid van Hirado wordt een plan gemaakt hoe het "Mon" gefundeerd moet gaan worden.

25 juli 2000

Klaas: de constructie van het "Mon" object nadert zijn voltooiing. Verder bezoekt Klaas opnieuw het vissersdorpje Kawachi, waar hij samen met een groep kinderen een klein bootje (zgn. optimist) zal gaan bouwen. Deze boot zal gebruikt worden in de Open Jacht Boot Race op 29 & 30 juli.

Sephan: heeft s'ochtends shodo-les. s'Avonds heeft hij een tweede tekenles in zijn atelier. Vandaag gaat het daarbij over het kleurgebruik.
Bas: geeft een introductie-les in het Nederlands voor de hosts van Augustus.

26 juli 2000
Klaas: vandaag is een druk overleg met de Hirado Marine Department voor het bepalen van een definitieve plaats voor het "Mon" object in de haven van Hirado. Het beeld zal een plekje krijgen in het verlengde van het Carillon. Er wordt druk gewerkt aan de staalconstructie, die het geheel zal gaan dragen.

Sephan: heeft s'ochtends portret tekenles. Vandaag worden samen met deelnemers twee grote vaandaels beschilderd (1m x 5m). Samen met zijn shodo-leraar Riichiro Tateishi-san maakt Stephan een "Tensen" zegelstempel.
Bas: verzorgt in het instituut voor geestelijk gehandicapten Yûsei-en een les "Dutch Introduction" en gebruikt hierbij enkele liedjes en dierengeluiden.

27 juli 2000
Yamashita-san van NHK Radio Japan komt vanuit Tokyo naar Hirado om interviews met de 12xHolland deelnemers te maken. Hij zal tot 30 Juni in Hirado verblijven.
Klaas: werkt vandaag aan de staalconstructie van het "Mon" beeld. Er worden twee grote gaten gegraven voor een betonfundering in te storten
Bas: geeft een les Nederlands aan het zangkoor Jagatara, tevens de hostgroep van Merel (augustus).

28 juli 2000

Klaas: samen met de timmermannen Kinoshita-san en Mori-san wordt het "Mon" beeld rechtop geplaatst en wordt de fundering gestort
Stephan: ruimt zijn atelier op en bereid zich voor op de terugreis naar Nederland.
Bas: heeft een dag met kinderen in Ikitsuki eiland, waar hij ook wat Nederlandse les verzorgt.

29 juli 2000

Klaas: bezoekt het instituut voor geestelijk gehandicapten Yûsei-en en maakt samen met de workshopdeelnemers daar drie kleine bootjes. Ook wordt de "Mon" fundering afgewerkt.
Bas: geeft weer een les Nederlands aan het zangkoor Jagatara, tevens de hostgroep van Merel (augustus).

30 juli 2000
Het NBC tv-progtramma "Kensei-Chokkou-bin" introduceert 12xHolland in een korte documentaire.
Stephan: afscheidsceremonie in de haven. Vanwege de naderende tyfoon vertrekt hij niet per boot maar per auto. Zijn host Hayashi-san is zo vriendelijk om Stephan, met vrouw Marlies en kinderen Tijs en Rosa naar Fukuoka te rijden. Zij verblijven nog een nacht in een hotel in Fukuoka en zullen op 31 juli via Osaka weer naar Nederland vliegen.

Bas: Presentation of Hirado-ben in Matsura historical museum, in form of conversation, grammer and pronounciation. There are about 15 listners.

31 juli 2000
Bas: heeft opnieuw een Ikebana-les met Kusuhara-sensei. Vandaag vertrekt ook de volgende groep 12xHolland deelnemers vanuit Nederland naar Japan. Zij zullen morgen in Hirado arriveren.



Copyright 2000-2011, Studio E, Amsterdam.
The material of this website may never be reproduced in any form without advance agreement by Studio E. Contact us here.